ERACODA: DE DATABASE VOOR DIALYSE- EN NIERTRANSPLANTATIE PATIENTEN MET COVID-191,2

ERACODA

 

COVID-19 en patiënten met niervervangende therapie

De snelle verspreiding van de epidemie van Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) zorgt voor ongekende uitdagingen over de hele wereld. COVID-19 is geassocieerd met aanzienlijke sterfte, vooral bij kwetsbare bevolkingsgroepen. Patiënten die een niervervangende therapie ondergaan (ofwel dialyse of niertransplantatie) behoren tot zo'n kwetsbare populatie. Ze zijn vaak ouder en hebben andere kenmerken die de kans op overlijden bij COVID-19 infectie vergroot, zoals nierziekten of obesitas. Het is goed mogelijk dat 20% van de patiënten met niervervangende therapie COVID-19 infectie niet zal overleven.2 Om deze reden is het essentieel dat zeer snel epidemiologische gegevens worden verzameld van deze patiëntengroep, zodat risicofactoren voor mortaliteit kunnen worden geïdentificeerd en duidelijk wordt welke klinische kenmerken geassocieerd zijn met de prognose.

 

ERACODA-database

In het register van de ERA-EDTA (European Renal Association – European Dialysis and Transplant Association), gevestigd in Nederland, kunnen geen gedetailleerde epidemiologische gegevens op individueel patiëntniveau worden verzameld. Daarom heeft de ERA-EDTA in maart 2020 besloten een speciale COVID-19 database op te zetten, waarin klinische en behandelingsgegevens verzameld worden van niertransplantatie- en dialysepatiënten met COVID-19. Het doel van deze ERACODA-database (European Renal Association COVID-19 Database) is om zo snel mogelijk inzicht te krijgen in welke patiënt- en behandelingskenmerken gerelateerd zijn aan de uitkomst. 

 

Inzicht in data, betere prognose?

Deze database waarin gedetailleerde gegevens op individueel patiëntniveau worden verzameld van COVID-19 patiënten die dialyse ondergaan of leven met een niertransplantatie uit 26 pan-Europese landen, zal een gedetailleerde analyse mogelijk maken. Met deze gegevens zal onderzocht worden wat de prognose van deze patiënten bij een COVID-19 infectie is en wat de risicofactoren voor overlijden zijn. Speelt bijv. het gebruik van afweer onderdrukkende medicijnen door transplantatiepatiënten een rol? Door patiënt- en behandelingskenmerken met de klinische uitkomsten te associëren, wordt kennis verkregen welke interventies of veranderingen in transplantatiestrategieën de prognose kunnen verbeteren en levens sparen. Gevonden verschillen in prognose en overleving tussen niertransplantatie- en dialysepatiënten met COVID-19, zouden de beslissing kunnen beïnvloeden van dialysepatiënten op de wachtlijst om een transplantatie te ondergaan, als er een transplantatienier beschikbaar komt. 

 

Sandoz ondersteunt ERACODA

Ondertussen zijn de gegevens van al meer dan 1.500 patiënten in de database verzameld. De database wordt onderhouden en de analyses uitgevoerd door het UMC Groningen. Dit wordt door Sandoz ondersteund met een medical grant aan het UMCG.

 


1.    ERACODA: THE ERA-EDTA COVID-19 DATABASE FOR PATIENTS ON DIALYSIS OR LIVING WITH A KIDNEY TRANSPLANT. Mission statement on https://www.era-edta.org/en/covid-19-news-and-information/#toggle-id-4.
2.    2020-04-24: Success of the ERACODA project on dialysis and transplant patients with COVID-19: The first results of a cohort of 300 https://www.era-edta.org/newsletter/ERACODA_results.html.

 

 

NL2008123760
×

Medical Information Request

×

Ask Speakers